De Soete Veste, Bergen op Zoom

Gebiedsontwikkeling Scheldevesting

In opdracht van ERA contour en samen met Van Manen architecten en Witteveen + Bos is een ontwikkelingsplan vervaardigd voor een deelplan van de gebiedsontwikkeling  Scheldevesting in Bergen op Zoom: “De Soete Veste”. ERA Contour kreeg de opdracht voor de ontwikkeling, in een Tender met vier andere partijen, op basis van de hoogste scores op kwaliteit, het plan van aanpak, het proces en duurzaamheid.
 

Het deelgebied “De Soete Veste” wordt gekenmerkt door de doorgaande kadestructuur aan de noord-, oost- en westzijde van dit deel van het plan. De woningen met robuuste uitstraling zijn met de voorgevel georiënteerd op de openbare ruimte en kade. Hiermee wordt aangesloten op de ruimtelijke structuren zoals die er zijn aan de Noord- en Zuidzijde haven. Langs de kade wordt het mooi wonen met uitzicht op het water en aan de Oostzijde op het Arsenaal.

Op drie plekken is er vanaf de kade een doorsteek richting het (stedelijk) hof. In dit autoluwe gebied is het meer "besloten en intiem" wonen. Korte rijen met woningen en sprongen in de gevel zorgen voor een gevarieerd beeld. Vanuit het hof zijn er spannende zichtlijnen richting het omliggende water. De oude bomen die hier zijn ingepast geven de openbare ruimte direct een groene uitstraling en sfeer. Dit autovrije binnengebied wordt een sfeervolle, kindvriendelijke en vooral bruikbare openbare ruimte waar bewoners en kinderen elkaar kunnen ontmoeten, verblijven en spelen. Door de gekozen fijnmazige verkavelingsopzet met korte straten, bouwblokken en informele routes ontstaat een woongebied met een bijzonder karakter en onderscheidende woonkwaliteit.

De woningen zijn geïnspireerd op de grachtenarchitectuur uit de 18e eeuw. Een schilderachtig straatbeeld, zuidelijke gezelligheid en een historische architectuur, dat is de Soete Veste. Het gebied is straks onderdeel van de nieuwe rand van de binnenstad en zorgt voor een buitengewoon aanzicht dat je even meeneemt naar vroegere tijden. Dat gebeurt door mede door veel variatie in verschillende typen architectuur en gedetailleerde elementen die zorgen voor een warme sfeer.

Impressies: Eric Stuit.